Gruzínská vína

Do našeho sortimentu jsme nově zařadili gruzínská vína. Vína mají v Gruzii obrovskou tradici, dle dostupných historických výzkumů lze Gruzii, a konkrétně pak region Kachetie (odkud jsou také naše vína), považovat za kolébku vinařství, tedy místo, kde se víno začalo vyrábět vůbec nejdříve. Z mnoha dostupných možností jsme pak vybrali mladé progresivní vinařství, které klade velký důraz na kvalitu ve všech fázích výrobního procesu, počínaje pěstováním révy na vlastních vinicích. O výrobu se stará tým pod vedením Tornike Chakhvadzeho, jednoho z nejlepších gruzínských vinařů, jehož vína získala ocenění v řadě mezinárodních přehlídek a soutěží, například až v USA nebo Japonsku.

O gruzínském víně

Na světě jsou tři způsoby výroby vína: evropský, imeretinský a kachetinský. Dva ze tří způsobů výroby vína jsou tudíž gruzínské – používají k výrobě tradiční hliněné nádoby kvevri. Tzv. Kachetinská metoda zrání vína v hliněných nádobách “Qvevri” údajně sahá až do 6. tisíciletí před našim letopočtem. Nádoby bývají různého objemu desítek po desetitisíce litrů. Nádoby se po ukončení kvašení utěsní a zakopou do země. Tím se zajistí zrání vína ve stabilní teplotě, které trvá nejméně půl roku, někdy však až dvacet let, teprve poté se kvevri vyzvedne a víno se stočí. Rozdíl mezi vínem vyrobeným imeretinským a kachetinským způsobem je jednak v chuti, jednak v barvě. V kachetinských vínech je více taninu, protože kvasí déle společně se slupkami.

Východní Gruzie – Kachetie – je z hlediska klimatických podmínek vůbec nejlepší a také největší vinařskou oblastí v zemi. Gruzie se dělí na pět vinařských regionů, kde rostou většinou endemické odrůdy vinné révy, které se vyznačují poměrně dobrou mrazuvzdorností. Kromě Kachetie, která produkuje 70 procent veškerého gruzínského vína, se jedná ještě o vinařskou oblast Kartli, Rač‘a-Lečchumi, Gurie-Adžarsko-Samegrelo-Abchazko a Imeretie. Vinaři hospodaří v Gruzii na asi 150 tisících hektarech vinohradů, které chrání před studenými severními větry pohoří Kavkaz, jež zároveň tvoří hranici s Ruskou federací. Gruzie vyrobí přibližně 150 milionu litrů vína ročně a je jedinečná především kvůli subtropickému klimatu, dostatku srážek, dlouhému slunečnému létu a mírným zimám.

Oblast jižního Kavkazu, a tedy i hornaté Gruzie, považují vědci za kolébku pěstování vinné révy a výroby vína. Dokazují to četné archeologické a paleobotanické nálezy, nemluvě o písemných či folklorních zdrojích. Při vykopávkách v oblasti dnešní Gruzie archeologové objevili pecičky kulturní vinné révy pocházející ze 7. tisíciletí před naším letopočtem. O bohaté tradici pěstování a výroby vína svědčí i to, že je provázána s gruzínskou státností, která sahá hluboko do minulosti. Svatá Nina, která podle legendy ve 4. století přinesla do Gruzie křesťanství, měla v ruce kříž z keře révy svázaný svými vlasy. Od té doby se vinná réva stala symbolem nové víry a svým způsobem i Gruzie.


Vína v našem sortimentu

Saperavi

Saperavi je velmi starobylá, pozdní moštová, místy i stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Náleží k eko-geografické skupině černomořských odrůd a patrně pochází z východogruzínské Kachetie, z údolí Alazani, rozprostírajícího se mezi Velkým Kavkazem a pohořím Civ-Gombori. Některé zdroje však uvádějí jako původní místo výskytu západogruzínskou Imeretii a jiné severogruzínskou Abcházii. Odrůda je tak jako tak v Gruzii nejpěstovanější modrou odrůdou. Víno je charakteristické tmavě rubínovou barvou, vysokým obsahem extraktu, vyšší aciditou, vyšším obsahem alkoholu a taninů, harmonickou chutí a příjemnou trpkostí. Je vhodné k úpravě barrique, získá aromatický buket pražené kávy a jemné vanilky, doplňující odrůdový ovocitý charakter s tóny zralých černých třešní, sušených švestek a fialek. Víno je pověstné vysokou kvalitou, má velmi dobý potenciál zrání, dobrá vína lze archivovat více než 30 let.

Saperavi Khashmi – gruzínské suché, červené víno. 2019

  • Vhodné k: masu, sýrům a zeleninovým salátům.
  • Víno místního původu se vyrábí v regionu Kakheti z hroznů Saperavi vypěstovaných v mikrozóně Khashmi. Víno má tmavě rubínovou barvu. Vyznačuje se výraznou odrůdovou chutí a dokonalým sametovým buketem.
  • Obsah alkoholu 13,5%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +12 – 14°C
  • Obsahuje siřičitany

Toto víno bylo vyrobeno pouze z vybraných hroznů Saperavi pěstovaných v mikroregionu Khashmi.

Saperavi Qvevri – gruzínské suché, červené víno. 2020

  • Vhodné k: masu a pikantním pokrmům.
  • Vyrobeno z hroznů Saperavi Khasmi za použití tradiční gruzínské metody výroby vína v Qvevri. Víno má tmavě rubínovou barvu. Vyznačuje se dlouhotrvající chutí a vůní zralých jahod.
  • Obsah alkoholu 13%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +12 – 15°C
  • Obsahuje siřičitany

Toto víno, vyrobené z vybraných hroznů odrůdy Saperavi, zrálo více než šest měsíců v nádobě Qvevri.

Saperavi – gruzínské suché, červené víno. 2020

  • Vhodné k: masu a pikantním pokrmům.
  • Vyrobeno z hroznů Saperavi vypěstovaných v oblasti Kakheti. Víno má tmavě granátovou barvu. V chuti dominuje černý rybíz a ostružiny. Vyznačuje se nadýchanou, harmonickou chutí.
  • Obsah alkoholu 13,5%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +10 – 14°C
  • Obsahuje siřičitany

Saperavi – gruzínské suché, červené víno. 2022

  • Vhodné k: masu a pikantním pokrmům.
  • Vyrobeno z hroznů Saperavi vypěstovaných v oblasti Kakheti. Víno má tmavě granátovou barvu. V chuti odrůdy se objevují tóny černého rybízu a ostružin, které se lehce mísí s tóny dubu.
  • Obsah alkoholu 13,5%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +10 – 14°C
  • Obsahuje siřičitany

V Gruzínské Kachetii, v údolí Alazani se vyrábějí známá odrůdová vína s názvy Kindzmarauli, „Pirosmani“ (přírodní polosuché víno z okolí města Kardanachi), „Mukusani“ (víno z údolí Alazani, často se nechává zrát v dubových sudech).

Pirosmani

Toto červené polosuché víno odrůdy Saperavi nesoucí název slavného gruzínského malíře Niko Pirosmani je tradičním reprezentantem  gruzínských červených polosuchých vín. Má tmavě rubínovou barvu s fialovými odlesky a aroma zralých hroznů, tmavých bobulí a bezinky. Oproti výše uvedeným vínům má poněkud „lehčí“ chuť a je přirozeně sladší.

Pirosmani – gruzínské polosuché, červené víno. 2020

  • Vhodné k: masu a pikantním pokrmům.
  • Vyrobeno z variant hroznů Saperavi vypěstovaných v Gruzínském regionu Kakheti. Víno má tmavou červenou barvu granátových jablek. Obsahuje tóny ostružin a černého rybízu spojené v harmonické chuti.
  • Obsah alkoholu 12,5%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +12 – 16°C
  • Obsahuje siřičitany

Mukuzani

Mukuzani je červené víno vyrobené z kvalitních hroznů odrůdy Saperavi pěstovaných ve vinařské oblasti Mukuzani. Má rubínovou barvu, ve vůni pak obvykle dominují zralé švestky. Protože jsou v chuti vína patrné jemné tóny dubu, považuje se toto víno za velmi vhodné pro zrání v sudech, které tyto přirozené chuťové tendence prohloubí. Do vína se také někdy alternativně doplňují speciálně vyrobené dubové špalíky, které dosáhnou podobného efektu jako metoda barrique, pouze poněkud jemnějšího.

Mukuzani – gruzínské suché, červené víno. 2020

  • Vhodné k: sýrům, zeleninovým salátům a masu.
  • Víno místního původu vyrobené v regionu Kakheti z hroznů Saperavi, vypěstovaných v mikrozóně Mukuzani. Charakteristické tmavě rubínovou barvou. Vyznačuje se výraznými variantami chutí a sametovým buketem.
  • Obsah alkoholu 14,0%
  • Servírovací teplota: +16 – 18°C
  • Skladovací teplota: +14 – 15°C
  • Obsahuje siřičitany

Kindzmarauli

Kindzmarauli – červené přirozeně polosladké víno, které se připravuje z odrůdy Saperavi v přísně střežené mikrozóně Kindzmarauli ve východní Gruzii. A to na pravém břehu řeky Duruji. Aby hrozny uzrály, musí získat poměrně velký obsah cukru – nejméně 22 %. To je důvod, proč se víno může jevit jako polosladké, i když tam nebyl přidán žádný cukr navíc. Zajímavostí je, že za obnovením pěstování této odrůdy stojí samotný Stalin, který během druhé světové války zatoužil po kvalitním gruzínském vínu, a tak byla tradice vína Kindzmarauli roku 1940 obnovena.

Kindzmarauli – gruzínské polosladké, červené víno. 2019

  • Vhodné k: sýrům, mořským plodům a ovoci.
  • Vyrobeno z hroznů Saperavi vypěstovaných v Gruzínském regionu Kakheti v mikrooblasti Kindzmarauli vysazených na pravém břehu řeky Duruji. Víno má tmavou granátovou barvu. Vyznačuje se sametově harmonickou chutí.
  • Obsah alkoholu 11,0%
  • Servírovací teplota: +6 – 8°C
  • Skladovací teplota: +10 – 12°C
  • Obsahuje siřičitany

Rkatsiteli

Rkatsiteli (რქაწითელი –  v překladu znamená červený roh) je jedna z nejstarších gruzínských vinných odrůd na světě. Po archeologických vykopávkách byla v Gruzii nalezena semena Rkatsiteli pocházející z doby 3000 př.n.l. Hroznová bobule dozrává mezi polovinou září a října. Cukernatost zralé bobule je 20-24%, kyseliny 7-8 g/l. Při aktivních průměrných teplotách 3100-3200 °C má úrodnost 10-15 t/ha (ve výjimečných případech i 20 t/ha). V malém množství se pěstuje i v Austrálii a ve Spojených Státech (New York, Virginia, New Jersey). Odrůda byla také experimentálně vysazena v Kalifornii a v Číně (kde je známá pjménem Baiyu). Rkatsiteli je univerzální odrůda. Dělají se z ní jak tradiční kachetinská vína, tak vína evropského typu a dezertní vína. Její surovinu také používají pro výrobu brandy a šumivých vín. Často se míchá s Mtsvane Kachuri (třeba jedno nejznámějších gruzínských bílých vín evropského typu – Tsinandali). Odrůda Rkatsiteli je také podávána jako hrozny na stůl. Znamenitě vynikne s pokrmy z ryb, drůbeže a se saláty.

Rkatsiteli – gruzínské suché, bílé víno. 2019

  • Vhodné k: sýrům, zeleninovým salátům a mořským plodům.
  • Vyrobeno z hroznů Rkatsiteli vypěstovaných v Gruzínském regionu Kakheti. Víno má lehkou slámovou barvu. Vyznačuje se příjemnými ovocnými tóny a příjemnou, harmonickou chutí.
  • Obsah alkoholu 13,0%
  • Servírovací teplota: +10 – 12°C
  • Skladovací teplota: +5 – 8°C
  • Obsahuje siřičitany

Toto víno je svým chuťovým profilem podobné kvalitním italským bílým vínům.

Rkatsiteli – gruzínské suché, bílé víno. 2022

  • Vhodné k: sýrům, zeleninovým salátům a mořským plodům.
  • Vyrobeno z hroznů Rkatsiteli vypěstovaných v Gruzínském regionu Kakheti. Víno má lehkou slámovou barvu. Vyznačuje se příjemnými ovocnými tóny a příjemnou, harmonickou chutí.
  • Obsah alkoholu 13,0%
  • Servírovací teplota: +10 – 12°C
  • Skladovací teplota: +5 – 8°C
  • Obsahuje siřičitany

Rkatsiteli “Qvevri” – gruzínské suché, bílé víno. 2019

  • Vhodné k: masu, sýrům a zeleninovým salátům.
  • Vyrobeno z odrůdy Rkatsiteli za použití tradiční gruzínské metody výroby vína v Qvevri. Víno má tmavě jantarovou barvu. Vyznačuje se tóny suchého ovoce, exotického koření a harmonickou chutí.
  • Obsah alkoholu 13%
  • Servírovací teplota: +14 – 15°C
  • Skladovací teplota: +12 – 15°C
  • Obsahuje siřičitany

Khikhvi

Khikhvi (ხიხვი – čte se Chichvi) je domorodá gruzínská odrůda, která se pěstuje v regionu Kachetie a považuje se za jednu z nejtajuplnějších odrůd. Z ní se dělají vína vysoké kvality. Vína evropského typu z této odrůdy mají světle-slámovou barvu, jsou velice harmonická a příjemná. Vrchol dozrávání hroznových bobulí nastává uprostřed září. Cukernatost bobulí je 23-24%, kyseliny 6,5 g/l.

Khikhvi – gruzínské suché, bílé víno. 2022

  • Vhodné k: sýrům, zeleninovým salátům a mořským plodům.
  • Víno se vyrábí z hroznů Khikhvi pěstovaných v oblasti Kachetie, má zelenožlutou barvu, harmonickou chuť s živou kyselinou a příjemnou vůní tropického ovoce a citrusových květů.
  • Obsah alkoholu 12,0%
  • Servírovací teplota: +12 – 14°C
  • Skladovací teplota: +12 – 16°C
  • Obsahuje siřičitany

Poté nezbývá než dodat: „Na zdraví!“